Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, DHA Bartın Muhabiri Ayhan Acar ile İnkum tatil beldesi sahilinde endemik bir bitki türü olan kum zambakları ile ilgili röportaj gerçekleştirdi.

İnkumu tatil beldesinde gerçekleşen röportajda DHA Bartın Muhabiri Ayhan Acar’a kum zambakları hakkında bilgiler veren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, kentte kum zambaklarının sadece İnkum’da yetiştiğini belirterek, “Bartın’da 3 kilometre uzunluğunda muhteşem bir denizi olan İnkum tatil beldemiz var. Buradaki kumsalda, kum zambakları yetişiyor. Sadece burada yetişen kum zambaklarını kopardığınızda başka yere dikilirse, ne yazık ki ölüyor. O yüzden sadece buraya özgü bir bitkidir. Özellikle bu endemik bitki türünü korumak için belediye olarak elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz. Şu anda plajımızdaki kum zambaklarının etraflarını tahta çitlerle koruyoruz. Tabi sahilin değişik yerlerinde yaz ayında büyüyüp çiçek açan kum zambaklarımızda var. Kum zambakları artık sahilimizde her köşesinde çıkarak, yayılmaya başladı. Asla kum zambaklarının koparılmasını istemiyoruz. Özellikle plajda temizlik yaparken, ekiplerimiz büyük hassasiyet gösteriyor. Bu kum zambakları Batı Karadeniz bölgesinde tek olduğu için çok önem veriyoruz. Kumsal üzerindeki kum zambaklarının sayısı her zaman değişebiliyor. Ama bizim bildiğimiz 100’ün üzerindedir. Bizim tarafımızdan dikilen bir bitki olmadığı için kendiliğinden oluşan bir bitkimiz, çoğu zaman sahilin tamamını kaplayan kum zambaklarını görüyoruz. Genelde temmuz, ağustos ve eylülün ortalarında sahilde daha fazla kum zambağı görmek mümkündür. Kum zambaklarına zarar veren ve koparanlar hakkında belediye olarak Kabahatler Kanunu’na göre ceza yazıyoruz” dedi.